Predstavitev


Kaj je EFT?


Metoda EFT (Emotional Freedom Techniques – Tehnika doseganja čustvene svobode) je metoda, pri kateri čustveno olajšanje pelje k temeljitemu telesnemu ozdravljenju. Združuje spoznanja vzhodne (energijski meridiani telesa) in zahodne (čustvene težave vplivajo na telesno zdravje) medicine. Negativne izkušnje motijo pretok energijskih meridianov, ki tečejo skozi naše telo in to je največkrat verjeten razlog za fizične težave, naše slabše zmogljivosti, čustvene težave ali prepričanja, ki nas omejujejo. EFT metoda je oblika psihološke akupresure, pri kateri s prsti nežno tapkamo po določenih točkah na obrazu in telesu.

Ustanovitelj metode g. Gary Craig (po poklicu strojnik) je ugotovil, da je razlog za nastanek neprijetnega čustva motnja v našem energijskem sistemu. Če s konicami prstov stimuliramo območje, kjer se končujejo meridiani, medtem ko smo uglašeni s svojo težavo, motnjo oz. blokado zlahka odpravimo – tako vzpostavimo ravnovesje v našem energijskem sistemu in omogočimo, da se energija spet prosto pretaka.

Osnovni postopek je zelo preprost in tudi otroci ga lahko uspešno uporabljajo. Tudi kot začetniki lahko dosežemo spodbudne rezultate, v primerih, ki zahtevajo več, je bolje delati z izkušenim izvajalcem.

G. Gary Craig je leta 1996 izdal priročnik, ki ga lahko preberete tukaj.


Točke, po katerih nežno tapkamo s prsti, medtem ko smo uglašeni s svojo težavo:S tapkanjem hitro in trajno odpravimo stres (oziroma naš odziv na določene situacije), kakršenkoli neprijeten občutek, znebimo se fizične bolečine, tesnobe, depresije, zasvojenosti,… Izboljšajo se medsebojni odnosi, produktivnost pri delu, rezultati pri športu, v šoli… Seznam vsega, kar lahko z EFT metodo olajšamo ali odpravimo, je neizčrpen. Gospod Gary Craig svetuje: »Uporabite jo na vsem!«

Ko s pomočjo EFT metode spremenimo mnenje o preteklih dogodkih, ki nam (ob sami misli nanje) še vedno povzročajo negativna čustva ter bolečino, »odložimo staro prtljago«. Prepričanjem, ki smo jih na nek način - nehote in nevede - »pobrali« na naši poti in nas danes še vedno na nek način omejujejo, odvzamemo moč. Tako odložimo še več prtljage, zaživimo svobodno – brez vplivov preteklosti, po svoje!

Medtem, ko s prsti stimuliramo točke in izgovarjamo stavke, ki opisujejo našo težavo, spreminjamo na bolje tisto, kar čutimo in doživljamo ZDAJ, v tem trenutku ali pa čutimo glede nečesa, kar je šele pred nami. Tako se sprostimo, naše negativne misli glede prihodnosti izginejo, lažje vidimo rešitve in… Ja, Zakon privlačnosti deluje – naše dobre misli in dobre vibracije bodo privlačile dobro!  

Če se boste tapkanja lotili pravilno in vztrajno, navdušenju ne bo videti konca - življenje se bo spremenilo na več ravneh. Ko tapkaš, ti namreč vsak dan prinese kak čudež :-)


fotografije: Simon Koležnik, osebni arhiv, spletna stran pngtree